Imprimare

Intalnire Regionala de lansare a Proiectului PICAS - Iasi

Data: 24 martie 2011
Locație:
Hotel Ramada, Iași
Organizator:
Fundația Casa de Meserii a Constructorilor


2011_01_14_AIX.4_poster_PICAS_intalnire regionala

 

 


Joi, 24 martie 2011, la Hotel Ramada din Iași, a avut loc Întâlnirea Regională de lansare a Proiectului „Centre PICAS - Puncte de Informare, Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă în sectorul construcţiilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Evenimentul organizat de Fundația Casa de Meserii a Constructorilor a avut ca obiectiv atât diseminarea informațiilor cu privire la obiectivele, activitățile și rezultatele așteptate ale proiectului, cât și întâlnirea principalilor stakeholderi ai proiectului: reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din sectorul de construcții, reprezentanți ai autorităților locale, membrii ai grupului țintă, precum și alte organizații capabile să faciliteze accesul la grupul țintă.

Prima parte a întâlnirii

Conferința a fost deschisă de către domnul Simion ILIE managerul proiectului PICAS. care a făcut o prezentare generală a proiectului, inclusiv a parteneriatului care stă la baza implementării sale.

Domnul Emil Târâlă, Responsabil studii și analize, a prezentat analiza multicriterială care a stat la baza alegerii locațiilor centrelor PICAS, cu exemplificare detaliată pentru regiunea Nord-Est. 

Intervenții ale invitaților speciali:

Domnul Dan Cristescu, Președinte al Federației Generale a Sindicatelor „Familia” a avut o intervenție în care a prezentat sistemul de autoreglementări sectoriale din construcții, modul în care acesta a fost construit în timp, precum și principalele sale realizări.

 

 

A doua parte a întâlnirii

Partea secundă a evenimentului a constat în susținerea unei serii de prezentări dedicate unor activități concrete și specifice din cadrul proiectului:

Cuvântul de închidere i-a aparținut domnului Simion Ilie, managerul proiectului PICAS, care a mulțumit participanților și i-a asigurat de sprijinul și implicarea echipei proiectului în implementarea centrului PICAS din Iași.

Întrebări și răspunsuri

Pe parcursul întâlnirii, participanții au manifestat un real interes față de proiectul prezentat și au ridicat o serie de întrebări dintre care le amintim pe cele mai importante, precum și rezumatul răspunsurilor oferite:

{slide= Diplomele oferite persoanelor care vor absolvi cursuri de formare profesională vor fi recunoscute?}

R: În mod cert diplomele de calificare eliberate în cadrul proiectului vor fi recunoscute de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației. De altfel, aceasta este o condiție fără de care cursurile de calificare pe această axă de finanțare europeană nu ar putea avea loc.{/slide}

{slide= Veți colabora cu Agențiile Locale de Ocupare a Forței de Muncă din alte localități decât reședințele de județ?}

Cu siguranță, da. Mai mult, Casa de Meserii a Constructorilor, în calitate de Solicitant al proiectului PICAS va colabora nu doar cu toate structurile teritoriale ale partenerului național (ANOFM), ci și cu alte organizații importante precum, Asociația Română a Antreprenorilor din Construcții (ARACO) și Federația Generală a Sindicatelor “Familia”, organizații profesionale reprezentative la nivelul sectorului de construcții.{/slide}

{slide=Cursurile de calificare vor fi gratuite?}

Participarea la cursurile de calificare, recalificare sau perfecționare realizate în cadrul proiectului PICAS este gratuită pentru persoanele din grupul țintă. Mai mult, cursanții vor beneficia și de o bursă, condiționată însă de frecventarea cursurilor și absolvirea lor. De asemenea, se vor deconta cheltuielile de transport persoanelor care se vor deplasa la cursuri din alte localități.{/slide}

{slide=Ce garanție veți avea că resursele umane pregătite și/sau plasate pe piața muncii vor fi de calitate?}

Vor exista mai multe filtre și mecanisme care vor contribui la asigurarea calității resurselor umane plasate pe piața muncii. În primul rând se va face o evaluare profesională a persoanelor care vin în centrele PICAS. Cursurile de calificare se vor realiza cu instructori și tutori cu experiență. Apoi, avem în vedere cererea de recomandări din partea companiilor la care au fost angajați în trecut. Nu în ultimul rând trebuie să avem în vedere că și companiile, angajatorii, au o responsabilitate în privința calității resurselor umane recrutate.{/slide}

{slide=Cu cine pot lua legătura persoanele interesate de serviciile oferite de Centrele PICAS?}

În acest moment suntem în plin proces de identificare a spațiilor în care urmează să funcționeze Centrele PICAS. Urmează recrutarea și formarea personalului care va deservii aceste centre. Îmediat ce centrele vor fi deschise pe site-ul proiectului vor fi afișate toate datele de contact. Deschiderea centrelor va fi anunțată și în presa locală.{/slide}

Concluzii :

Evenimentul și-a atins obiectivul, bucurându-se de prezența a aproximativ 70 de participanți, precum și a unor reprezentanți ai mass-media locale cu acoperire la nivelul Regiunii Nord-Est, dar și la nivel național, dintre care amintim:

  • Radio Antena Satelor
  • Evenimentul - cotidian regional
  • 24:ORE - cotidian local

Rezultatele formularului de feed-back completat de participanțiGaleria foto a evenimentului

{yoogallery src=[/images/ilustratii_articole/poze_intalnire_regionala_IASI] title=[Întâlnire regională de lansare a proiectului PICAS] }