Imprimare

Seminar de transfer de know-how în Italia 14-18 februarie 2011

Data: 14-18 februarie 2011
Locație:
Provincia Veneto, Italia
Organizator:
SEMPLA SRL

picas_seminarSEMPLA asigură transfer de know-how pe piaţa muncii din România prin adaptarea unuia dintre cazurile de succes ale Sistemului de ocupare a forței de muncă Italian, dezvoltat în provincia Veneto.

În perioada 14 - 18 februarie s-a desfăşurat în provincia Veneto din Italia primul seminar de transfer de know-how dintr-o serie de 4 ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului PICAS.

Obiectivul principal al acestei activități a fost transferul în România a modelului de reuşită italian în ceea ce priveşte sistemul de ocupare a forței de muncă.

Seminarul a fost organizat de către societatea SEMPLA, partenerul transnațional al proiectului, la care a luat parte delegația română formată din 10 membri ai echipei de implementare, cu scopul de a cunoaşte şi de a-şi însuşi experienţele reuşite ale Regiunii Veneto cu privire la sistemul Regional al Muncii.

Pe parcursul a două zile de seminar în aulă au fost dezbătute teme precum: specificații procedurale privind activitatea centrelor PICAS, cerințe tehnice și funcționalități ale aplicației informatice JOBBER ce va fi realizată în cadrul proiectului cu scopul de a facilita întâlnirea dintre cererea și oferta de muncă în sectorul de construcții; modelul serviciilor ce vor fi oferite în Centrele PICAS, modalități de asigurare a sustenabilității proiectului după finalizarea finanțării nerambursabile etc.

Au urmat trei vizite efectuate la sediile Veneto Lavoro, Centrul pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Conegliano, şi Şcoala pentru Meşteşugari în Construcţii din Mel. În cadrul acestor deplasări delegaţia română a avut posibilitatea de a se familiariza  cu metodologiile, procesele şi tehnologiile ce au permis autorităților regionale din provincia Veneto să ofere cetăţenilor servicii de calitate în domeniul politicilor active ale muncii şi încadrării forţei de muncă.

Descarcă raportul de diseminare

Proiectul își propune realizarea a 4 Centre de Informare, Consiliere și Asistență Specializată pentru ocuparea forţei de muncă în domeniul construcţiilor din România, având drept beneficiar Fundaţia Casa de Meserii a Constructorilor (CMC), organizaţie neguvernamentală, nonprofit, fondată de partenerii sociali ai sectorului (reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor relevante pentru sectorul construcţiilor). Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani (septembrie 2010/august 2013), antrenând un număr de aproximativ 1.000 de şomeri, proveniţi din regiuni importante precum Bucureşti-Ilfov, Centru, Sud-Est, Nord-Est.