Imprimare

Fondurile europene – o șansă pentru muncitorii din construcții

on 05 Februarie 2013.

2013_autorizatii_constructii 

Fundația Casa de Meserii a Constructorilor a realizat recent un studiu calitativ în rândul șomerilor din sectorul de construcții. Concluziile preliminare oferă un tablou cu lumini și umbre asupra unui sector aflat încă în dificultate.

Construcțiile – un sector ce continuă să rămână în criză

Datele cercetării confirmă trendul negativ al sectorului de construcții și faptul că nu există încă perspective de revenire pentru perioada imediat următoare. Evoluția numărului de autorizații de construire prezintă indicii pentru o scădere a volumului de lucrări. Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2012 au fost eliberate 33.681 de autorizații de construire, cu 25% mai puțin față de aceeași perioadă din 2009 (44.368 autorizații).

Scăderea volumului de lucrări în construcții a inversat raportul de forțe de pe piața muncii din sector. Practic, dacă înainte de 2008 patronii firmelor de construcții alergau după muncitori, în prezent, situația este cu totul alta. Excedentul de forță de muncă existent le oferă angajatorilor o poziție de forță în negocierile cu potențialii angajați.

Lipsă de organizare și raporturi de muncă tensionate

Majoritatea celor care au avut experiențe de muncă în acest domeniu sunt nemulțumiți de lipsa de organizare din șantiere, de deprofesionalizarea acută a celor care conduc afacerile sau lucrările din construcții, acest fenomen fiind aproape generalizat în firmele mici sau medii.

Atât persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cât și angajații din construcții reclamă neprincipialitatea celei mai mari părți a angajatorilor, nerespectarea programului de lucru convenit, neacordarea anumitor drepturi materiale, în special neplata orelor suplimentare, precum și, nu de puține ori, neplata contribuțiilor sociale de către firmele la care au lucrat.

Deși legea sancționează foarte aspru munca la negru, în sectorul de construcții, acest flagel este încă extrem de răspândit, acest fapt fiind cu atât mai grav cu cât angajații din acest sector sunt expuși la o multitudine de riscuri de accidente de muncă.

Cu o situație specială se confruntă persoanele trecute de 40-45 de ani, care în ciuda experienței acumulate și a calificărilor multiple dobândite de-a lungul timpului, cu greu își găsesc un loc de muncă. Aceste persoane se confruntă cu un real fenomen de discriminare în funcție de vârstă.

Muncă de calificat pe salariu de salahor

Există un real interes din partea persoanelor care lucrează în construcții pentru recunoașterea competențelor profesionale dobândite la locul de muncă, precum și pentru obținerea unei calificări profesionale, deoarece, de multe ori aceștia fac munci calificate, dar sunt plătiți ca necalificați din cauza absenței unei diplome. Pentru cei mai mulți dintre ei, plata contravalorii unor cursuri de calificare este un lucru prohibitiv. Cei mai mulți nu cunosc faptul că se pot califica gratuit prin intermediul proiectelor europene sau că pot beneficia chiar de o bursă în acest sens.

Prin intermediul proiectului PICAS, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Investește în oameni !” muncitorii din acest sector beneficiază, printre altele, de cursuri de calificare gratuite, dar și de șansa de a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă.

Rezultatele detaliate ale studiului realizat de Fundația Casa de Meserii a Constructorilor urmează a fi făcute publice în cursul lunii februarie.

 

Pentru mai multe informatii:

Emil TARALA
Responsabil studii si analize
Email: emil.tarala [at] cmc.org.ro
Telefon 0735 735 443
Site : www.cmc.org.ro | www.picas.org.ro | www.picas.ro